امروزه مبحث طراحی و اجرای سازه ها تنها منحصر به سازه های ساختمانی نمی شود. گسترش و پیشرفت علم و همچنین نیاز به طراحی سازه های مختلف با کاربری های متنوع، استفاده از سازه ها را در حوزه های بسیار گسترده ای لازم نموده است. معمولاٌ سازه ها به دو بخش کلی:
الف- سازه های فلزی
ب- سازه های بتنی
تقسیم می شوند. البته دسته بندی سازه ها از لحاظ متریال اجرایی، فقط به موارد یاد شده محدود نمی شوند، اما این دسته بندی طیف وسیعی از سازه ها را شامل می شود.
الف- سازه های فلزی
سازه های فلزی خاص و پیچیده در نمای ساختمان ها، سقف های با تکنولوژی جدید و به روز، استراکچرهای کنسولی بدون پایه های مزاحم، سازه های فضارکار(اسپیس فریم)، سازه های سبک و سریع اجرا و … برخی از موارد موجود در این بخش می باشند.
در ادامه به چند فاکتور مهم در ساخت و اجرای یک پروژه اسکلت فلزی اشاره می کنیم:
1- طراح و نرم افزار طراحی ؛ طراح و نرم افزار ،دو رکن مهم از اولین مرحله هر پروژه ای است که وجود هر یک به صورت صحیح و اصولی کنار یکدیگر، دقت لازم در این بخش را تضمین خواهد کرد. استفاده از نرم افزارهای دقیق و به روزرسانی شده توسط یک طراح خبره و کار بلد از بروز اشتباهات طراحی جلوگیری می کند. دقت نرم افزارها معمولاً بسیار زیاد است، اما حضور یک طراح حرفه ای در این بخش می تواند دقت اجرا را تا حد کمتر از 2 میلی متر اصلاح نماید. این میزان دقت در اجرای پروژه های اسکلت فلزی، یک استاندارد فوق العاده است.
2- چیدمان بهینه برش جهت کمترین پرت؛ پس از طراحی نقشه اسکلت فلزی با جزئیاتی که در بالا به آن اشاره شد، تهیه نقشه برش و چیدمان قطعات برش، مرحله بعدی و از بخش های مهم پروژه است. استفاده از نرم افزارهای تخصصی جهت چیدمان بهینه، موجب می شود در فرآیند تهیه متریال و ضایعات، کمترین پرت و بهترین حالت انجام پذیرد. در صورت اجرای صحیح این مرحله، صرفه جویی بسیار مناسبی انجام خواهد شد و در غیر اینصورت هزینه های پنهان زیادی را به پروژه تحمیل خواهد کرد. بدیهی است امروزه با قیمت بالای آهن آلات، این بخش تأثیر به سزایی در توجیه اقتصادی پروژه خواهد داشت.
3- برش کاری دقیق؛ مرحله برش کاری، یکی از حساس ترین مراحل ساخت و اجرای یک پروژه اسکلت فلزی است. برش کاری ورق، قوطی، لوله، تیرآهن و … انواع برش کاری موجود در این بخش اند. برای برش کاری ورق فلزی به صورت راسته بری یا مستقیم از دو شیوه استفاده می شود: یک- قیچی؛ دو- CNC؛ برای برش های منحنی و پیچیده تر، می بایست از روش برش CNC استفاده کرد.
شرکت سایبان گستر در بخش برش کاری CNC از پیشرفته ترین دستگاه های به روز دنیا بهره مند است. با توجه به توانمندی کافی، این شرکت در این زمینه به صورت مستقل نسبت به ارائه خدمات به مشتریان نیز فعالیت دارد.
برش هواگاز، برش پلاسما، برش لیزر و برش واترجت بر روی انواع مقاطع قابل اجرا خواهد بود. ارائه این خدمات موجب شده است حتی برخی شرکت ها و دیگر رقبای ما نیز جزو مشتریان ما در این بخش باشند.
4- خمکاری و نورد؛ یکی دیگر از بخش های اجرای یک پروژه اسکلت فلزی است. معمولاً از بین دو بخش اخیر، یکی از آن ها در یک پروژه اجرا می گردد. یعنی یا مقاطع آماده با استفاده از دستگاه های نورد و خمکاری فرم دهی می شوند و یا با استفاده از دستگاه های برش CNC مقاطع I (آی) به صورت دلخواه برش و ساخته خواهند شد. در پروژه های اسکلت فلزی خاص و پیچیده، خمکاری و نورد یکی از فرآیندهای معمولی و بسیار پرکاربرد است. البته استفاده از نرم افزار دقیق و به روز، و مهم تر از آن بهره مندی از طراح مجرب در بخش نوردکاری سازه های پیچیده از اهمیت به سزایی برخوردار خواهد بود. تا جایی که عدم حضور یک طراح حرفه ای و با تجربه و مسلط به جزئیات، حتی می تواند منجر به از بین رفتن بسیاری از متریال خریداری شده و نیز زمان بسیار زیاد از پروژه گردد.
خمکاری و نورد انواع مقاطع ورق، پروفیل، لوله، تیرآهن و … با در نظر گرفتن دستگاه های پیشرفته و قدرتمند، یکی دیگر از نقاط قوت این شرکت است. یکی دیگر از خدمات مستقل شرکت سایبان گستر ایرانیان لایق همین موضوع است.
نکته: برخی از شرکت ها یا آهنگران مشغول در این حوزه، به جهت عدم بهره مندی از این دستگاه ها، یا عدم توانمندی در نقشه کشی و یا به دلیل کاهش هزینه های خود، به جای نورد، اقدام به برش متوالی در مقطع مربوطه می کنند. یعنی با استفاده از برش های متوالی در فواصل مختلف در طول مقطع مورد نظر و باز یا بسته کردن آن، انحنای لازم را در مقطع ایجاد نموده و سپس با جوشکاری این برش ها را ثابت می کنند. این کار علاوه بر ایجاد فرم بسیار نامناسب در ظاهر مقطع، موجب می شود مقطع مذکور از استحکام لازم و محاسباتی خود خارج شود که در برخی اوقات، خسارت های جبران ناپذیری به بار خواهد آورد.
بنابراین در همین جا تأکید می شود در ازای یک صرفه جویی غیر اصولی، از خسارت های محتمل و سنگین آتی اجتناب شود.
5- جوشکاری؛ جوش و جوشکاری یکی از اصلی ترین مؤلفه های کیفیت ساخت و اجرای پروژه های اسکلت فلزی است. جوشکاری با استفاده از دستگاه های مدرن و به روز و در شرایط مناسب، موجب انجام و اجرای یک جوش صحیح و اصولی خواهد بود. رعایت شرایط دمایی، پیش گرمایش مناسب، استفاده از الکترود یا فیلر مناسب، رعایت اصول اولیه و اصلی جوشکاری و آهنگری و … مواردی هستند که کیفیت جوش اجرا شده را تضمین و تأیید می کنند.
شرکت سایبان گستر با توجه به انواع جوشکاری مورد نیاز خود، از دستگاه های جوش زیرپودری، Co2 و رکتی فایر استفاده می کند. حتی در موارد مورد نیاز و در صورت لزوم، توانمندی جوش آرگون نیز وجود دارد.
6- نصب اصولی و سریع؛ پس از اینکه در کلیه مراحل قبلی، تمامی تدابیر لازم جهت رعایت دقت و اصول فنی مربوطه رعایت گردید، با ارسال سازه ساخته شده بر اساس استانداردها، می بایست یک تیم اجرایی با تجربه و فنی، مراحل نصب را با رعایت کلیه موارد ایمنی و فنی، با سرعت هر چه تمام تر اجرا نمایند.
ب- سازه های بتنی
سازه های بتنی ساختمانی، دیوارهای حائل، سدهای بتنی، زیرسازی های بتنی صنعتی- ورزشی و …، فونداسیون های کارخانجات و سیستم های صنعتی و تولیدی، استراکچرهای بتنی خاص و … برخی از موارد موجود در این بخش می باشند.
در ادامه به چند فاکتور مهم در ساخت و اجرای یک پروژه اسکلت بتنی اشاره می کنیم:
1- تجهیزات نقشه برداری؛ با توجه به اینکه شروع پروژه های فونداسیون و اسکلت بتنی معمولاً روی یک زمین خام و باز انجام می گیرد، وجود و استفاده از تجهیزات مناسب و به روز نقشه برداری از گزینه های مهم و ضروری است. استفاده از این تجهیزات در همان اولین مرحله آغاز پروژه، موجب می شود تا از خطاهای جانمایی در ادامه پروژه جلوگیری شود. چنین خطاهایی، گاهی اوقات باعث تحمیل جرایم یا خسارت های مادی سنگینی بر پروژه خواهد داشت.
2- نقشه بردار مجرب؛ استفاده بهینه و دقیق از تجهیزات نقشه برداری را یک نقشه بردار مجرب و حرفه ای تضمین خواهد کرد. تجهیزات و نقشه بردار مکمل های یکدیگر برای شروع دقیق یک پروژه اسکلت بتنی خواهند بود. بنابراین نقش و جایگاه یک نقشه بردار حرفه ای، قابل انکار نخواهد بود.
3- تیم اجرایی مجرب و حرفه ای؛ بدون تردید یکی از مهم ترین فاکتورهای مهم در اجرای صحیح و اصولی یک پروژه اسکلت یتنی، تیم اجرایی است. با توجه به اینکه بسیاری از عوامل مؤثر در کیفیت نهایی ارائه شده در جزئیات چنین پروژه هایی، جزئیات اجرای پروژه است، شاید گزاف نگوییم اگر 80% کیفیت نهایی را مستقیماً به تیم اجرایی مربوط کنیم. یک تیم اجرایی حرفه ای، حتی در بسیاری از موارد، خطاهای طراح و محاسب پروژه را نیز اصلاح خواهند کرد.
اجرای صحیح برش و بهینه میلگردها، خمکاری میلگردها، آرماتوربندی، صحفه گذاری، تمیزکاری سطوح میلگردها- بولت ها- صفحات- قالب ها- کف و …، بتن ریزی اصولی، انجام صحیح و اصولی ویبره، تسطیح نهایی سطح بتن، کیورینگ و … ارتباط مستقیم با تجربه و تعهد تیم اجرایی پروژه دارد.
4- مصالح مرغوب؛ مصالح مرغوب در اجرای پروژه های اسکلت بتنی نقشی مهم تر و ویژه از اسکلت های فلزی دارد. معمولاً کیفیت مقاطع فلزی مانند ورق، لوله، تیرآهن و … نزدیک تر و قابل مقایسه و استناد است. اما سنجش و قابلیت بررسی این کیفیت در مصالح مورد نیاز اسکلت های بتنی مثل: میلگرد و بتن کمتر است.
البته این بررسی در حین اجرا بسیار راحت تر است تا پس از اجرا و انجام اسکلت بتنی. اما تفاوت کیفیت در بین میلگردها و بتن های تولیدی بیشتر از دیگر بخش هاست. بنابراین، استفاده از مصالح مرغوب در اجرای یک پروژه اسکلت بتنی تضمین کننده کیفیت نهایی پروژه نیز خواهد بود.